П`ятниця, 29.03.2024, 07:51
Відділ освіти Тростянецької РДА Сумської області
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Заклади

Тростянецька СШ №1

Тростянецька СШ №2

Тростянецька СШ №3

Тростянецька ЗОШ №4

Тростянецька СШ №5

Білківський НВК

Боромлянський НВК

Буймерська ЗОШ

Гребениківська ЗОШ

Жигайлівська ЗОШ

Кам'янський НВК

Новгородська ЗОШ

Дернівський НВК

Смородинський НВК

Станівська ЗОШ

Полянський НВК

Люджанський НВК

Боромлянський ДНЗ "Пролісок"

Микитівський ДНЗ "Червона шапочка"

Станівський ДНЗ "Зірочка"

Буймерський ДНЗ "Ромашка"

Жигайлівський ДНЗ "Берізка"

Гребениківський ДНЗ "Сонечко"

КПНЗ ТРР "Палац дітай та юнацтва"

Головна » 2014 » Квітень » 23 » Семінар-практикум шкільних бібліотекарів
14:24
Семінар-практикум шкільних бібліотекарів

«Людина, для якої книжка вже у
дитинстві стала такою необхідною, як
скрипка для музиканта, як пензель для
художника, ніколи не відчуває себе
обділеною, збіднілою і спустошеною»

В. Сухомлинський

Оновлюється освіта, вводяться нові програми, технології навчання, де головним залишається вміння учнів вчитися, самостійно знаходити інформацію, оцінювати її, аналізувати. Формування культури людини триває упродовж усього життя й особливу роль у цьому відіграє шкільна бібліотека.

18 квітня 2014 року на базі Боромлянського НВК: ЗОШ І-ІІІ ступенів - ДНЗ відбувся районний семінар-практикум шкільних бібліотекарів. А.Г.Крупеня, заступник директора з навчально-виховної роботи, презентувала школу та педагогічний колектив. Вона також ознайомила присутніх із напрямками, сучасними завданнями та цілями бібліотеки закладу.

Основна робота розпочалася виступом методиста з бібліотечних фондів КЗ ТРР «Районний методичний центр» Михайленко Т.М. на тему «Використання інформаційно – комунікативних технологій у роботі шкільної бібліотеки як засіб формування соціально активної особистості учня». Вона звернула увагу учасників семінару на необхідність застосування в своїй роботі ІКТ, що сприятимуть не тільки оновленню форм і методів роботи, а й створюватимуть позитивний образ шкільної бібліотеки.

Учасники семінару мали змогу побувати на ток-шоу «Комп’ютер чи книга в ХХІ столітті?» Було проведене опитування учнів, якій книзі діти віддають перевагу: електронній чи звичайній. З'ясувалося, що голоси розподілилися майже порівну.

Тож яка доля чекає книгу? Чи є у неї майбутнє? У цьому нам допомагали розібратися гості та представники учнівської молоді:
- Л.А.Новгородська, учитель світової літератури, яка 30 років пропрацювала з книгою, прищеплюючи любов до слова;
- Л.О.Бондар та А.М.Почтарьова, бібліотекарі сільської бібліотеки;
- Євгеній Мачула, володар третього місця районного конкурсу буктрейлерів, який проводився в бібліотеці імені Лесі Українки, один із кращих знавців сучасного комп’ютера;
- Ірина Ємець, переможець шкільного конкурсу читців Шевченківської поезії;
- Катерина Кірнос, учасниця районного етапу Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України», пізнавальної гри «Хочу читати!».

У ході дискусії з'ясувалося, що книга та комп’ютер можуть мирно співіснувати, доповнюючи один-одного.

Із власним досвідом присутніх ознайомила бібліотекар школи Г.М.Білик, яка у своїй роботі використовує як традиційні, так і новітні форми діяльності: книжкові виставки, огляди методичних новинок, тематичні полички, дні інформації, готує цікаві презентації, фотовітражі, екскурсії. Галина Миколаївна бере участь у проведенні заходів, які проходять у навчальному закладі: предметних тижнях, загальношкільних лінійках, концертах, творчих звітах.

Учасники семінару обмінялися досвідом із теми «Формування соціально активної особистості учня». В.В.Желєзняк, бібліотекар ЗОШ І-ІІІ ступенів №4, підготувала повідомлення на тему «Культура читання як засіб цілеспрямованого орієнтування в інформаційному просторі». В.Г.Сулига, бібліотекар Камянської ЗОШ І-ІІІ ступенів, розповіла присутнім про формування системи бібліотечно-бібліографічних знань. Із особистим досвідом виховання інформаційної культури читання учнів засобами бібліотечної роботи ознайомила учасників семінару О.М.Колцун, бібліотекар Тростянецької СШ І-ІІІ ступенів №2.

Л.В.Саєнко, керівник районного методичного об’єднання шкільних бібліотекарів, показала присутнім, як потрібно правильно вести записи в книзі сумарного обліку підручників, повідомила про цікаві заходи, які можна використати в своїй роботі.

Підводячи підсумок, Михайленко Т.М. від імені всіх присутніх подякувала адміністрації Боромлянського навчально-виховного комплексу: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад за якісну підготовку та проведення семінару, а Галині Миколаївні - за плідну працю.

Отже, використання найсучасніших технологій дозволить вивести інформаційно-бібліотечне обслуговування на якісно новий рівень, зробить бібліотеку адекватною Національній освітній програмі та привабливою для школярів.

Михайленко Тетяна Миколаївна,
методист з бібліотечних фондів
КЗ ТРР «Районний методичний центр»

Переглядів: 895 | Додав: Methodist | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
План роботи РМК

Архів записів
Пошук
Адміністратор сайту Хомюк Сергій Сергійович (sergeyhomyk@gmail.com)