Четвер, 25.04.2024, 17:35
Відділ освіти Тростянецької РДА Сумської області
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Заклади

Тростянецька СШ №1

Тростянецька СШ №2

Тростянецька СШ №3

Тростянецька ЗОШ №4

Тростянецька СШ №5

Білківський НВК

Боромлянський НВК

Буймерська ЗОШ

Гребениківська ЗОШ

Жигайлівська ЗОШ

Кам'янський НВК

Новгородська ЗОШ

Дернівський НВК

Смородинський НВК

Станівська ЗОШ

Полянський НВК

Люджанський НВК

Боромлянський ДНЗ "Пролісок"

Микитівський ДНЗ "Червона шапочка"

Станівський ДНЗ "Зірочка"

Буймерський ДНЗ "Ромашка"

Жигайлівський ДНЗ "Берізка"

Гребениківський ДНЗ "Сонечко"

КПНЗ ТРР "Палац дітай та юнацтва"

Головна » 2013 » Серпень » 23 » Допомога тим, хто її потребує
12:16
Допомога тим, хто її потребує

«… усі діти мають право на освіту,
і, як наслідок цього, право на прогрес»
Конвенція ООН «Про права дитини»

На виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», наказів Міністерства освіти і науки України, з метою поліпшення діагностування дітей з вадами психофізичного розвитку, відбору їх до спеціальних навчально-виховних, лікувальних закладів відповідного типу і визначення для них адекватних форм психолого-педагогічної та соціально-медичної, корекційної і реабілітаційної допомоги розпорядженням голови Тростянецької районної державної адміністрації від 07.08.2013 року за № 361-ОД при відділі освіти, молоді та спорту створена психолого-медико-педагогічна консультація (ПМПК), яка почала свою діяльність з 12.08.2013 року на чолі з завідувачем – Касьяненко С. І.

ПМПК – це діагностико-корекційна структура, що функціонує у системі освіти Тростянецького району. До сфери діяльності ПМПК належить здійснення комплексного обстеження дітей та підлітків віком до 18 років з порушеннями психофізичного розвитку та направлення їх на корекційне навчання і виховання до відповідних закладів освіти, визначення необхідних для їх розвитку навчальних програм, соціальної адаптації та інтеграції в суспільство дітей із різними проблемами в розвитку.

Підставою для направлення дитини на діагностичне обстеження психолого-медико-педагогічної консультації є стійка неуспішність, специфічні труднощі в оволодінні навчальним матеріалом, наявне відставання чи відхилення від норми у розумовому розвитку, порушення поведінки. Виходити з ініціативою про проходження такого обстеження можуть батьки, вихователі дошкільних навчальних закладів, вчителі шкіл і практичні психологи. Обстеження відбувається тільки за згодою батьків.

Дітей дошкільного віку з порушеннями психофізичного розвитку ПМПК направляє для проведення корекційної роботи до відповідних спеціалістів, дітей шкільного віку – на індивідуальне навчання з урахуванням рекомендацій лікарсько-контрольних комісій лікувальних закладів та визначає програму навчання відповідно до їх стану здоров'я та психофізичних можливостей. Дітей зі складними для діагностики порушеннями психофізичного розвитку районна ПМПК направляє на обстеження в обласну ПМПК (м. Суми), де уточнюється діагноз і визначаються адекватні умови навчання, лікування, соціально-трудової адаптації. Районна ПМПК надає консультативну допомогу батькам (особам, які їх замінюють) з питань виховання, навчання і лікування дітей з відхиленнями у розвитку, в поведінці. Висновок психолого-медико-педагогічної консультації – це той основний документ, на підставі якого дитина навчається в межах свого індивідуального навчального плану, умови його здійснення, наприклад, удома, в логопедичній групі дошкільного чи загальноосвітнього навчальних закладів, у школі тощо та отримує ще й корекційний, реабілітаційний, логопедичний компонент для оптимального оволодіння навчальним матеріалом. Він не є вердиктом про спеціальне навчання, а, скоріше, корисними порадами: до кого ще звернутися, як спілкуватися з дитиною, розвивати її. Висновок носить рекомендаційний характер, остаточне рішення про форму навчання приймають батьки або особи, які їх замінюють, після того, як вони усвідомлять для себе її необхідність.

Створення психолого-медико-педагогічної консультації дасть можливість дітям з особливими потребами та їх батькам отримувати діагностичну допомогу безпосередньо у нашому районі. Районна ПМПК діятиме в інтересах дітей та їх батьків, допомагатиме організувати та покращувати процес навчання та виховання дітей, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку, у тому числі дітей з інвалідністю, отримати відповідні для них знання та розвиток.

С. І. Касьяненко,
завідувач ПМПК

Переглядів: 1162 | Додав: Methodist | Рейтинг: 4.9/320
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
План роботи РМК

Архів записів
Пошук
Адміністратор сайту Хомюк Сергій Сергійович (sergeyhomyk@gmail.com)