П`ятниця, 29.03.2024, 05:13
Відділ освіти Тростянецької РДА Сумської області
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Заклади

Тростянецька СШ №1

Тростянецька СШ №2

Тростянецька СШ №3

Тростянецька ЗОШ №4

Тростянецька СШ №5

Білківський НВК

Боромлянський НВК

Буймерська ЗОШ

Гребениківська ЗОШ

Жигайлівська ЗОШ

Кам'янський НВК

Новгородська ЗОШ

Дернівський НВК

Смородинський НВК

Станівська ЗОШ

Полянський НВК

Люджанський НВК

Боромлянський ДНЗ "Пролісок"

Микитівський ДНЗ "Червона шапочка"

Станівський ДНЗ "Зірочка"

Буймерський ДНЗ "Ромашка"

Жигайлівський ДНЗ "Берізка"

Гребениківський ДНЗ "Сонечко"

КПНЗ ТРР "Палац дітай та юнацтва"

Головна » 2013 » Грудень » 3 » Учитель природознавства: навчаємося навчати у відповідності до нових стандартів освіти.
12:38
Учитель природознавства: навчаємося навчати у відповідності до нових стандартів освіти.

Природознавча освіта стала особливо важливою на сучасному етапі історичного розвитку, коли господарська діяльність людини надзвичайно змінила природний вигляд землі. На перший план вийшло завдання формування науково обґрунтованого погляду на природу, який опирається на повноцінний інтелектуальний і моральний розвиток підростаючого покоління.

Великі можливості для навчання та виховання школярів має навчальний предмет «Природознавство», який вивчається у 5-6 класах. Згідно з новою редакцією Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти мета навчання природознавства полягає у формуванні природознавчої компетентності учнів через засвоєння системи інтегрованих знань про природу і людину, основ екологічних знань, удосконалення способів навчально-пізнавальної діяльності, розвиток ціннісних орієнтацій у ставленні до природи. Досягнення цієї мети забезпечується шляхом реалізації нового змісту навчання та організації навчально-виховного процесу на засадах компетентнісного, діяльнісного підходів та особистісно-орієнтованого навчання. З метою підвищення професійної майстерності вчителів природознавства загальноосвітніх навчальних закладів Тростянецького району 29 листопада 2013 року на базі Тростянецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 2 відбувся районний семінар-практикум з науково-методичної проблеми «Розвиток критично-аналітичного мислення як складова формування соціальної компетентності особистості».

Спрямовуючи роботу семінару на досягнення його мети, у ході методичного заходу були реалізовані і теоретична, і практична частини, а саме:
-висвітлено питання шляхів формування професійні компетенції вчителя природознавства (доповідач – Волочаєва Лариса Анатоліївна, директор комунального закладу Тростянецької районної ради «Районний методичний центр»);
-звернуто увагу на дотримання методичних рекомендацій та обговорено питання щодо особливостей викладання природознавства в 5 класах у 2013-2014 навчальному році (доповідач – Гулакова Тетяна Іванівна, учитель природознавства Тростянецької СШ І-ІІІ ст. № 2, учитель вищої кваліфікаційної категорії, учитель-методист);
-здійснено педагогами Тростянецької СШ І-ІІІ ст. № 2 показ відкритих навчально-виховних заходів для учнів 5-го класу – уроку природознавства з теми «Сонце – джерело світла і тепла на Землі» (Гулакова Тетяна Іванівна, учитель вищої кваліфікаційної категорії, учитель-методист) та позакласного заходу з теми «Чарівні пори року» (Заяц Ріта Анатоліївна, учитель вищої кваліфікаційної категорії, старший учитель), учасниками семінару під керівництвом новопризначеного очільника районного методичного об’єднання вчителів природознавства Міщенко Олени Василівни, учителя Тростянецької СШ І-ІІІ ст. № 5, – проведено їх аналіз;
-проведено засідання круглого столу з теми «Міні-проекти як творчі завдання: впроваджуємо проектні технології в організації навчально-виховного процесу з природознавства»;
-розглянуто та визначено підходи щодо оцінювання практичних робіт та практичних занять із курсу «Природознавство» у 5 класі.

З метою поширення досвіду вчителів природознавства прийнято спільне рішення – створити збірник авторських розробок педагогів щодо організації проектної діяльності школярів. Саме ця робота і визначена творчим домашнім завданням для педагогів району.

Учасники зустрічі отримали масу позитивних емоцій – від спілкування з колегами та адміністрацією Тростянецької СШ І-ІІІ ст. № 2 – директором Бурлакою Світланою Миколаївною та заступником директора з навчально-виховної роботи Громовою Вірою Іванівною, які сприяли якісній та змістовній підготовці навчального закладу до районного семінару-практикуму, професійно здійснили супровід відкритих навчально-виховних заходів.

Найщиріші та незабутні враження залишили у пам’яті педагогів учні, про що буде нагадувати загальне фото.

Волочаєва Лариса Анатоліївна,
директор комунального закладу
Тростянецької районної ради «Районний методичний центр»

as



Переглядів: 650 | Додав: Methodist | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
План роботи РМК

Архів записів
Пошук
Адміністратор сайту Хомюк Сергій Сергійович (sergeyhomyk@gmail.com)